Wat is streetluge 

Streetluge is een snelheids sport waarbij de rijder liggend op een lang speciaal skateboard aangedreven door de zwaartekracht, een steile weg afraast.
Een ervaren streetluge ´pilot' kan snelheden bereiken tot over de 120 kilometer per uur, de funfactor is er ook al met lagere snelheden.
Doordat het asfalt op 3cm onder je door schiet is de snelheidsbeleving bij deze extreemsport zeer hoog.

De luge (board) is enkel het middel om de wrijving tussen mens en asfalt te verminderen. De luger beschermt zichzelf door middel van een lederen pak, handschoenen en integraalhelm.
Sturen werkt door het leunen links of rechts op de plank net zoals bij een skateboard, in haarspeldbochten ligt de luger dan ook bijna helemaal naast de plank.
Rechte stukken worden zo aerodynamisch mogelijk bereden, met gespitste tenen en het hoofd naar onder gedrukt.

Een streetluge heeft geen mechanische remmen. De methode om te remmen is ook een van de bepalende factoren wat streetluge tot streetluge maakt. Remmen doe je door met je schoenzolen over het wegdek te slepen. Dit is op het eerste gezicht primitief maar is zeer effectief.
Luge en rijder zijn samen niet zo zwaar, dus als met je schoenzolen waarop een stuk autoband is gelijmd gaat remmen dan sta je super snel stil, de vonken en rookpluimen komen onder je schoenen vandaan.

Streetluge vindt plaats in de vorm van freeriding en racing.
Freeriding is voor veel rijders de ultieme vorm van luging, alleen de lol en de kick staan centraal. Veel freeriding vindt plaats op de openbare weg en is ook open voor ander verkeer.
Onnodig te vermelden dat dit ten eerste niet is toegestaan.
Vaak wordt een rustige weg opgezocht op een vroege zondagmorgen.

Gelukkig is de sport de afgelopen jaren wat gegroeid en vinden er steeds meer georganiseerde freerides plaats. Een weg wordt dan voor een of meerdere dagen voor ander verkeer afgesloten en wat beveiligd met strobalen. Een bus brengt de boarders weer naar boven.
Racen is een heel ander verhaal. Streetluge races vinden plaats op afgesloten wegen van zo´n twee tot vijf kilometer lang. De kant van de weg is voorzien van strobalen, vangnetten en kussens op de risico plaatsen.
Een goed parcours vormt een technische uitdaging voor de rijders; snelheidsstukken worden afgewisseld door vloeiende snelle bochten, haarspeldbochten en shikanen.
Races bestaan uit de directe competitie tussen 4 rijders die op een lijn starten.
Een race is kort en snel. Taktiek, goede lijnen, techniek, slipstream, lef en geluk maken de winnaar.
Materiaal keuze is een andere belangrijke factor; de bouw van het chassis, wielgrootte en hardheid, soort kogellagers etc.
Spectakulaire valpartijen met over het algemeen een goede afloop komen regelmatig voor.

Freeride of race, bij downhill-evenementen waar streetluge slechts een discipline is van diverse downhill gravity sporten, gaat het om het familaire gevoel tussen de rijders.
Het belangrijkste is dat je met alle rijders en toeschouwers een hoop lol kunt beleven op en om het parcours. Steralures zijn net zo vreemd als hoge prijsgelden, het gaat vooral om respect en levensfilosofie.