De geschiedenis van streetluge 

Skateboard / Laydown downhill skateboard / Outlaws / Europa

Een stukje geschiedenis

Kan iets als streetluge al een lange geschiedenis hebben zou je je afrvragen.
Omdat streetluge voor de meeste mensen toch nog een vrij onbekend verschijnsel is zou je zeggen van niet.
Het afdalen van steile wegen liggend op een al dan niet omgebouwd skateboard bestaat echter al zolang als het skateboarden zelf.
Wie ging er niet als kind op zijn skateboard zitten om een heuveltje af te rijden. De geschiedenis van streetluge gaat dus ook voor een groot deel samen met die van het skateboarden.

Skateboard

De geschiedenis van het skateboard begint in de vroege jaren zestig.
Waar en wanneer precies is niet zo belangrijk, feit is dat rolschaats wielen onder een plank geschroefd werden om op straat de bewegingen na te doen van het golfsurfen. De wielen waren in eerste instantie van ijzer, iets later van gebakken klei, verre van ideaal dus.....

De uitvinding van het polyurethaan wiel was waarschijnlijk de grootste doorbraak ooit op het gebied van skateboarden.

Er kwamen dingen binnen het bereik die voorheen als onmogenlijk werden beschouwd
Het plankje rolde nu soepel, snel en met grip over het straat oppervlak. De bewegingen kunnen nu met stijl uitgevoerd worden.
Gaandeweg de jaren zeventig groeit de populariteit van het skateboarden. Alles is mogenlijk in deze tijd lijkt het wel
Uit de surf stijl onstaan geheel eigen skateboard moves op straat en in lege ollie9e.jpgzwembaden vindt de geboorte van het vert skaten plaats.
Verschillende richtingen worden ingeslagen, onder andere street, vert, slalom en freestyle zijn disciplines waarin competities gehouden werden.
Skateboarden wordt big business in Amerika en legendes groeien uit tot de eerste profesionele skateboarders.

Het Skateboarden kende vanaf die tijd een groot aantal hoogte en dieptepunten. Mischien wordt het ook wel teveel opgeblazen tot een te grote cult status. Er moet niet vergeten worden waar het allemaal om draait.....

Laydown downhill Skateboard

Ondertussen is er een kleine groep mensen die hun kick in downhill skateboard zoeken.
Om sneller, aerodynamischer en stabieler af te kunnen dalen gaan mensen op het board liggen, het laydown downhill skateboarden is geboren.
Halfweg de jaren zeventig worden er voor het eerst wat downhill events georganiseerd.
Het meest legendarische evenement uit deze tijd wordt gehouden op Signal Hill, een heuvel in California
Het parcours bestaat uit een korte, extreem steile rechte weg, degene met de snelste tijd was de winnaar.
Omdat er niets in de regels stond over de houding op het skateboard, kwamen een aantal rijders liggend aan de start.
Het jaar daarop werden de rijders verdeeld in stand-up en modified. In de modified klasse was alles mogenlijk.
Rijders lagen ten deel met het hoofd vooruit volledig ingepakt in een fiberglas stroomlijn en enkel sleepremmen en een parachute om te remmen.
Het enige wat deze zogenaamde skate car´s gemeen hebben met een skateboard zijn de trucks.
1978 werd een ramp jaar waar verschillende skate car´s verongelukte en gewonden maakte onder rijders en publiek.
Evenementen kregen geen vergunningen meer en downhill skateboard werd naar de achtergrond verbannen.

skatecar1.jpgSkatecar´s ca.1978 04-05-2015_16:55_752.jpg

 

Outlaws

Een aantal signal hill veteranen hielden de sport echter in leven.
Om beter te kunnen remmen was de liggende houding met de voeten vooruit toch het meest geschikt.

Het meest gebruikte boardconcept uit die tijd was een houten balk waaronder de trucks van een skateboard geschroefd werden en een wat bredere plank voor de rijder om op te liggen.

marcus2.jpgWielen en trucks van normale skateboards uit die tijd was het enige materiaal dat te krijgen was in deze pioniers jaren.
Door de jaren tachtig en begin negentig worden er een aantal al dan niet legale races georganiseerd.
Er onstonden ook een aantal organisaties die

de belangen van het downhill skateboarden behartigden:
Underground Racers Association (URA) ,Federation of International Gravity racing (FIGR) en Road Racers Association for international Luge (RAIL)

trasher%201990.jpgTrasher mag. augustus 1990 aeroluges.jpg

Streetluge

Tot halverwege de jaren negentig was de sport alleen bekend als laydown downhill skateboard. Toen het een officiele discipline van de Amerikaanse X-games werd moest er een beter in de mond liggende benaming gezocht worden voor de sport. Uit Landluge, Roadluge en Streetluge werd de laatste gekozen.

Door onder andere de X-games groeide streetluge races uit tot grote media spektakels. Begin de jaren 00 is de sport weer wat in de achtergrond verdwenen. De eerste X-games versie werden door RAIL georganiseerd, later door de IGSA.

De International Gravity Sports Association is nu de meest actieve organisatie die wereldwijd betrokken is bij verschillende wedstrijden.

De IGSA kent ook een ranking systeem dat elk seizoen een wereld rang lijst voortbrengt.

Het streetluge board zelf kreeg in de loop van de jaren negentig zijn algemeen bekende vorm. De luge van Bob Peyrera met zogenaamde UFO style bodypan wordt het algemeen bekende beeld wat de doorsnee mens heeft van een streetuge.
Het is een rail board uit aluminum met footpegs en losse handgrepen.

Ongeveer rond 2002 worden er voor het eerst boards gesignaleerd zonder 'footpegs' oftewel voetsteunen. Omdat sommige organisaties bang waren dat het mediabeeld van streetluge nu in de war zou raken werd de zogenaamde pegless verbannen bij een aantal evenementen. Als officiele reden werd opgegeven dat het gevaarlijker zou zijn voor de benen.
Al vanaf 2003 is de pegged luge echter al vrijwel verdrongen door de pegless daar iedereen de voordelen van een kortere plank inzag.

Europa en Down hill skateboard

Europa heeft zo zijn eigen onstaan geschiedenis van het downhill skateboarden.

In het Oosterijkse Kaunertal komen begin jaren negentig een aantal snowboardinstructeurs op het idee de steile passtraat zittend op hun longboards af te rijden. Vanwege het gevaar van tegemoet komend verkeer sluiten ze de weg af doormiddel van een geparkeerde auto.

Als een boete van de lokale politie hierop volgt wordt besloten dan maar een evenement te organiseren waardoor de weg voor tien kilometer afgesloten mag worden.
De eerste legendarische Hot Heels wedstrijd vindt plaats in 1993.
Liggend op normale skateboards worden al snelheden bereikt tot 100 kilometer per uur. Hot Heels groeit uit tot een Cult-event en in 1998 krijgen streetluge en stand-up hun eigen klassen.

De oorspronkelijke Classic style oftewel Buttboard bleef de hoofdklasse bij Hot Heels. De laatste Hot Heels race vondt plaats in 2003.

hotheels99poster.jpgVanaf 2000 is het aantal wedstrijden en freerides sterk gegroeid in heel Europa.

Jaarlijks vinden evenementen plaats in onder andere Frankrijk, Zwitserland, Italie, Spanje, Zweden, Oosterijk en Duitsland.

Evenementen en mensen komen en gaan maar een harde kern blijft over binnen de streetluge scene.

De meeste groei binnen Down-hill skateboard zit de laatste jaren in de stand-up klasse. Dit hangt samen met de groeiende populariteit van het longboarden.